METROPOLITAN
Η χρήση του ήχου για την θεραπεία του σώματος και την χαλάρωση (ηχοθεραπεία)
Ο Νόμος της Δόνησης
Αυτός ο νόμος της φύσης αναφέρει ό,τι όλα βρίσκονται σε κίνηση, όλα δονούνται, και τίποτα δεν αναπαύεται. Αυτές οι δονήσεις μπορεί να είναι χαμηλότερες (πιο αργές δονήσεις) ή υψηλότερες (γρηγορότερες δονήσεις). Αυτά τα δονητικά επίπεδα ενέργειας είναι γνωστά ως «συχνότητες» και μετρώνται σε Hertz (Hz). Ένα Hertz ισούται με ΈΝΑ κύκλο δόνησης ανά δευτερόλεπτο.
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο Dr. Colin W.F. McClare(Βιοφυσικός), ανακάλυψε ότι οι συχνότητες δόνησης της ενέργειας είναι περίπου 100 φορές πιο αποτελεσματικές όσον αφορά στην αναμετάδοση πληροφοριών μέσα σε ένα βιολογικό σύστημα απ’ ότι τα φυσικά ερεθίσματα, όπως ορμόνες, νευροδιαβιβαστές και άλλους παράγοντες ανάπτυξης (Lipton 2008). Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει το πώς διαφορετικές συχνότητες μπορούν να επηρεάσουν τις διαθέσεις και τα συναισθήματά μας
Brain Waves [Εγκεφαλικά κύματα]
Μπορούμε να επηρεάσουμε τα κύματα του εγκεφάλου και να φτάσουμε στο στάδιο της απόλυτης ηρεμίας και γαλήνης, στο στάδιο της δημιουργικότητας, ωστε να μπορούμε να δημιουργούμε μόνοι μας την ζωή μας;
Τα κύματα της ηρεμίας
Στον εγκέφαλό μας υπάρχουν πέντε κατηγορίες κυμάτων που αντιστοιχούν σε διαφορετικές δραστηριότητες. Η Συγκέντρωση μας βοηθά να περάσουμε από εκείνα που είναι υψηλής συχνότητας σε άλλα πιο χαμηλής ενεργοποιώντας συγκεκριμένες περιοχές. Στόχος μας στην Συγκέντρωση είναι η μετάβαση από το στάδιο βήτα ή άλφα (σκέψη, ανάλυση κ.λπ.) στο θήτα (πλήρης ηρεμία, γαλήνη).
Τα εγκεφαλικά κύματα είναι το αποτέλεσμα της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου. Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) είναι η καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου μέσω ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στο δέρμα του κεφαλιού. Κατά την καταγραφή αυτής της ηλεκτρικής δραστηριότητας παρατηρούνται διάφορες συχνότητες οι οποίες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το πότε εμφανίζονται.
Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) αποκαλύπτει 5 βασικά κύματα:
τα κύματα Α (8-12 Hz)
τα κύματα Β (13-30 Hz)
τα κύματα Γ (περίπου 30-70 Hz)
τα κύματα Θ (4-7 Hz)
τα κύματα Δ (1-4 Hz)
1. Στάδιο Βήτα: Σε αυτό βρισκόμαστε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Το μυαλό μας λειτουργεί, δουλεύει, αναλύει, σχεδιάζει, εκτιμά. Όλες αυτές οι διεργασίες λαμβάνουν τόπο, στο μετωπιαίο φλοιό. Σε αυτό το στάδιο βρίσκεστε όλη την διάρκεια στην εργασία και στις συναναστροφές με τους άλλους ανθρώπους.
Τα εγκεφαλικά κύματα ΒΗΤΑ αντιπροσωπεύουν την ικανότητά μας να εκτελούμε συνειδητά την διαδικασία της σκέψης, είτε είναι δική μας είτε όχι και σπάνια είναι δική μας.
2. Στάδιο Αλφα: Τα κύματα του εγκεφάλου αρχίζουν να γίνονται πιο αργά, ενώ εμείς αισθανόμαστε όλο και πιο ήρεμοι. Συχνά είμαστε στο στάδιο άλφα έπειτα από ένα μάθημα γιόγκα ή μια βόλτα στο δάσος ή ατενίζοντας την θάλασσα. Τα εγκεφαλικά κύματα ΑΛΦΑ έχουν μια ικανότητα να γεφυρώνουν το συνειδητό με το υποσυνείδητο
3. Στάδιο Θήτα: Αυτή είναι μια πολύ βαθιά κατάσταση.. Σε αυτό το σημείο το μυαλό μεταβαίνει σε μια άλλη φάση, ηρεμίας και γαλήνης. Τώρα μάλιστα μπορεί να οπτικοποιήσει πράγματα και να φανταστεί, όχι όπως με την σκέψη. Τα εγκεφαλικά κύματα ΘΗΤΑ είναι η ασυνείδητη δημιουργικότητα μας, η έμπνευση μας και ο σύνδεσμός μας με το πνεύμα. Τα κύματα θήτα (4 έως 7 cps)
4. Στάδιο Δέλτα: Τα εγκεφαλικά κύματα δέλτα είναι η υπερσυνείδητη μας εμπάθεια (ενσυναίσθηση), η αλληλεπίδραση και η ραντάρ σύνδεση μας με την πλήρη πολυδιάστασιακή αντίληψή μας. Τα εγκεφαλικά κύματα δέλτα έχουν το μέγιστο εύρος και την πλέον αργή συχνότητα. Κυμαίνονται συνήθως από τους 5 ως τους 4 cps.
Η ηχοθεραπεία, επίσης γνωστή ως ηχοθεραπεία, είναι μια μορφή θεραπείας που χρησιμοποιεί ηχητικές δονήσεις για να προωθήσει τη χαλάρωση και την επούλωση. Υπάρχει κάποια επιστημονική έρευνα που υποστηρίζει τα πιθανά οφέλη της ηχοθεραπείας για μια σειρά παθήσεων, μερικά παραδείγματα:
Άγχος: Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Holistic Nursing Practice διαπίστωσε ότι η ηχοθεραπεία, συγκεκριμένα ένας τύπος ηχοθεραπείας που ονομάζεται Θιβετιανή θεραπεία με μπολ, ήταν αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους σε μια ομάδα φοιτητών νοσηλευτικής.
Διαχείριση πόνου: Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alternative and Complementary Medicine διαπίστωσε ότι η ηχοθεραπεία, ειδικά η χρήση πιρουνιών συντονισμού, ήταν αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων πόνου σε ασθενείς με ινομυαλγία.
Κατάθλιψη: Μια πιλοτική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Complementary Therapies in Medicine διαπίστωσε ότι η ηχοθεραπεία, ειδικά η χρήση μπολ που τραγουδούσαν, ήταν αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης σε μια ομάδα ηλικιωμένων ατόμων.
Διαταραχές ύπνου: Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep Medicine διαπίστωσε ότι η ηχοθεραπεία, ειδικά η χρήση ροζ θορύβου, ήταν αποτελεσματική στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σε μια ομάδα ενηλίκων με διαταραχές ύπνου.
PTSD: Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Military Medicine διαπίστωσε ότι η ηχοθεραπεία, συγκεκριμένα η χρήση μιας θεραπείας που ονομάζεται εκπαίδευση ακουστικής διέγερσης, ήταν αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων του PTSD σε μια ομάδα στρατιωτικού προσωπικού.
Συνολικά, ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των πιθανών πλεονεκτημάτων της ηχοθεραπείας, αυτές οι μελέτες υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη συμπληρωματική θεραπεία για μια σειρά παθήσεων.
Η ηχοθεραπεία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων μιας σειράς καταστάσεων, όπως:
* αγχώδεις διαταραχές * κατάθλιψη * διαταραχή μετατραυματικού στρες * άνοια * διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και μαθησιακές δυσκολίες * συμπεριφορικές διαταραχές Μερικά από τα υποτιθέμενα οφέλη της Ηχοθεραπείας περιλαμβάνουν: * μειώνει το άγχος * μειώνει τις εναλλαγές της διάθεσης * μειώνει την αρτηριακή πίεση * μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης * διδάσκει διαχείριση του πόνου * μειώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό * βελτιώνει τον ύπνο.
Πως δουλεύει
Η Ηχοθεραπεία χρησιμοποιεί διαφορετικές πτυχές του ήχου για να βελτιώσει τη συναισθηματική και σωματική σας ευεξία.
Το πώς λειτουργεί εξαρτάται από τη μέθοδο που χρησιμοποιείται.
Μια συνεδρία μπορεί να περιλαμβάνει το να κάθεστε ή να ξαπλώνετε ενώ ακούτε ήχους από ένα ηχείο ή όργανα ή να εφαρμόζετε δονήσεις χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο συντονισμού. Ανάλογα με τη μέθοδο, μπορεί να ενθαρρυνθείτε να συμμετάσχετε ή να παραμείνετε ακίνητοι και ήσυχοι για να αφήσετε τους ήχους να δράσουν θεραπευτικά .
Τα εγκεφαλικά κύματα, γνωστά και ως νευρικές ταλαντώσεις, είναι ηλεκτρικά μοτίβα που παράγονται από τη συγχρονισμένη δραστηριότητα των νευρώνων στον εγκέφαλο. Διαφορετικοί τύποι εγκεφαλικών κυμάτων συνδέονται με διάφορες ψυχικές καταστάσεις και γνωστικές διεργασίες. Ενώ η αποτελεσματικότητα των εγκεφαλικών κυμάτων σε συγκεκριμένες εφαρμογές μπορεί να ποικίλλει, υπάρχει συνεχής έρευνα που διερευνά τα πιθανά οφέλη τους. Ακολουθούν μερικές μελέτες που παρέχουν πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των εγκεφαλικών κυμάτων:
Βελτίωση Γνωστικής Απόδοσης:
Klimesch, W. (1999). Οι ταλαντώσεις άλφα και θήτα EEG αντανακλούν τη γνωστική και τη μνήμη απόδοση: Μια ανασκόπηση και ανάλυση. Brain Research Reviews, 29(2-3), 169-195.
Αυτή η ανασκόπηση υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ των ταλαντώσεων των εγκεφαλικών κυμάτων άλφα και θήτα και της γνωστικής απόδοσης, υποδηλώνοντας ότι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προσοχή, τη μνήμη και την επεξεργασία πληροφοριών.
Romei, V., et al. (2010). Η διακρανιακή μαγνητική διέγερση του προμετωπιαίου φλοιού ενισχύει την οπτική αντιληπτική μάθηση. Journal of Neuroscience, 30(9), 3293-3299.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS), μια τεχνική που μπορεί να ρυθμίσει τα εγκεφαλικά κύματα, που εφαρμόζεται στον προμετωπιαίο φλοιό είχε ως αποτέλεσμα ενισχυμένη οπτική αντιληπτική μάθηση.
Διαλογισμός και Ενσυνειδητότητα:
Cahn, B. R., & Polich, J. (2006). Καταστάσεις και χαρακτηριστικά διαλογισμού: EEG, ERP και μελέτες νευροαπεικόνισης. Ψυχολογικό Δελτίο, 132(2), 180-211.
Αυτή η περιεκτική ανασκόπηση εξετάζει τα αποτελέσματα του διαλογισμού στα εγκεφαλικά κύματα χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG), δυναμικά που σχετίζονται με συμβάντα (ERP) και τεχνικές νευροαπεικόνισης. Υπογραμμίζει την επίδραση του διαλογισμού σε διάφορα μοτίβα εγκεφαλικών κυμάτων που σχετίζονται με τη χαλάρωση, την εστιασμένη προσοχή και την αυξημένη επίγνωση.
Lomas, Τ., et al. (2015). Επιδράσεις του διαλογισμού επίγνωσης στη γνώση και τη διάθεση σε άτομα με κατάθλιψη. Psychology and Psychotherapy: Theory, Research and Practice, 88(6), 464-479.
Η μελέτη διερεύνησε τα αποτελέσματα του διαλογισμού επίγνωσης σε άτομα με κατάθλιψη και διαπίστωσε ότι οδήγησε σε αυξημένη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων άλφα, η οποία συνδέθηκε με βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία και τη διάθεση.
Ύπνος και διαταραχές ύπνου:
Dijk, D. J., et al. (1995). Ύπνος, απόδοση, κιρκάδιοι ρυθμοί και κύκλοι φωτός-σκότους κατά τη διάρκεια δύο πτήσεων διαστημικού λεωφορείου. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 269(4), R942-R953.
Αυτή η έρευνα διερεύνησε την επίδραση της έκθεσης στο φως στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών και των κύκλων ύπνου-εγρήγορσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία συγκεκριμένων μοτίβων εγκεφαλικών κυμάτων, όπως τα κύματα δέλτα, για τον ύπνο αποκατάστασης.
Sterman, Μ. Β., et αϊ. (1974). ΗΕΓ συσχετίζει τον ύπνο: Στοιχεία για ξεχωριστά υποστρώματα πρόσθιου εγκεφάλου. Brain Research, 79(2-3), 361-384.
Η μελέτη έδειξε τη σημασία της δραστηριότητας των εγκεφαλικών κυμάτων, ιδιαίτερα στον πρόσθιο εγκέφαλο, για την κατανόηση των προτύπων ύπνου και τον εντοπισμό των διαταραχών ύπνου.